El paper del CEO davant l’Agenda 2030

El paper del CEO davant l’Agenda 2030

Les empreses tenen, en el nou context en el qual ens trobem, un paper vital en la societat. L’humanisme empresarial és cada vegada més important per a la Globalització 4.0 en la qual estem immersos, i de la qual tant es va parlar durant l’últim cim del World Economic Fòrum. La carta de Larry Fink, CEO de BlackRock, un dels grups d’inversió més grans del món, ja el deixava clar: el benefici arribarà de la mà del propòsit, de la creació de valor a llarg termini, de la gestió excel·lent dels intangibles. Fink no es referia al fet que les empreses haguessin de resoldre tots els problemes socials, sinó a la necessitat d’identificar en quins es pot fer una contribució significativa i coherent tenint en compte el propòsit de l’organització.

Per això mateix és important tenir sempre en ment una data no tan llunyana; 2030 està molt a la vora, i encara no tenim els deures ben fets per a afrontar amb èxit els compromisos que assumim. Recordem que, en 2015 i amb suport de l’ONU, més de 150 caps d’Estat i de Govern es van reunir per a aprovar l’Agenda 2030, que conté els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que, des de 2016, regeixen els esforços dels països per a aconseguir un món més sostenible. Els negocis han de contribuir a la consecució d’aquests ODS per a canviar les coses de cara a 2030. I aquí és, precisament, on entra la labor del líder, del CEO.

Com bé sabem, una organització no pot adoptar cap mena de transformació sense el suport de la part directiva. Aquest és un punt fonamental per a poder créixer i canviar, i influeix directament en la cultura de l’empresa. Però el seu compromís ha d’anar més enllà de donar suport o no iniciatives internes. El CEO ha de ser un líder capaç d’unificar a tots els empleats al voltant d’una idea i uns valors ferris, i conèixer el context en el qual ens trobem per a crear un discurs autèntic i que unifiqui els interessos de la companyia amb els de la societat. La capacitat de comprensió i reflexió en un context ple de soroll també és una de les característiques clau que tot CEO del futur ha de tenir, segons el quadern La reputació del directiu. Un valor imprescindible, de la Confederació Espanyola de Directius i Executius (CEDEIX).

Així, a poc a poc, i de la mà d’un veritable líder, l’empresa es va fent més humana. Estem veient com els intangibles s’introdueixen en els consells d’administració. Sabem que, actualment, el 52% del valor empresarial mundial és intangible, encara que gairebé el 80% està totalment ocult, com ens va revelar l’última edició del Global Intangible Finance Tracker (GIFT 2019) de Brand Finance. Això ens indica que, a partir d’ara, tota empresa necessitarà considerar aquests actius per a formar part del futur. Tornem de nou a la carta de Larry Fink: el propòsit i el benefici aniran, a partir d’ara, sempre de la mà.

Ens hem compromès a aconseguir uns objectius, i hem d’aconseguir-los de la mà d’aquests líders capaços de llegir les necessitats reals de la societat en què vivim i de fer una contribució positiva a través dels seus negocis; i no parlem d’accions superficials, sinó d’enfocar les activitats de les empreses al bé comú i a la generació de valor compartit. I això només es pot aconseguir amb líders autèntics que transmetin els valors en totes les àrees de la companyia. Els valors corporatius i la cultura d’una organització determinen els seus comportaments, i aquests demostren com pensa una organització realment. D’aquí la importància d’aquests per a transformar a les organitzacions.

Ara que estem tots units, 2030 és només una data simbòlica. Darrere vindran moltes més. Però això no ha d’espantar; estic segur que, tenint en compte el canvi que s’està produint, estarem preparats per a acceptar i assumir qualsevol repte que se’ns presenti. I, per a això, necessitem líders capaços de comprendre el món, però sobretot de trobar sinergies entre la creació de valor a curt i llarg termini.

Font: www.ethic.es

Deixa un comentari