Gairebé el 20% dels declarants catalans són donants

Gairebé el 20% dels declarants catalans són donants

Des de l’any 2003, el nombre de donants ha passat de 309.000 fins als 655.000, xifra que representa un augment del 10% al 19% sobre el total de declarants, segons es desprèn de l’informe “La filantropia a Catalunya” presentat per la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF) previ a la celebració de la Jornada sobre captació de fons: noves causes, nous donants. “El camí recorregut és positiu, però encara queden molts catalans per a convèncer. Les fundacions van néixer per a donar, ara hem d’aprendre a demanar”, assenyala Pere Fàbregas, president de la CCF.

L’informe analitza l’evolució de les donacions de les persones físiques en l’IRPF, nombre de donants, percentatge, quantitats totals i mitjana d’aportacions, així com les empreses que realitzen donacions i la seva aportació mitjana, a través de l’Impost de Societats. Tota la base estadística recull les dades de l’Agència Tributària i analitza el període comprès entre 2003 i 2016 (dades més recents).

Durant el període analitzat, l’aportació mitjana passa de 71 a 146 euros per donant. Cal destacar que en 2015 entra en vigor la reforma fiscal que permet deduir el 75% dels primers 150 euros. Això ha significat passar d’una aportació total de 46 milions d’euros en 2014 a 95,6 en 2016. L’evolució del període analitzat mostra com les donacions han estat molt per sobre del creixement econòmic. En el període 2003-2016, el PIB català ha crescut un 41%, mentre que les donacions han augmentat un 194%.

Les empreses, a la baixa

Quant a les empreses, l’anàlisi efectuada correspon al conjunt d’Espanya ja que l’Impost de Societats es realitza a nivell estatal. El nombre d’empreses donants s’ha triplicat en aquest període però no arriba a l’1% del total de declarants. En 2007, previ a l’inici de la crisi, es va aconseguir la xifra màxima de 176 milions aportats per les organitzacions. Deu anys després, la xifra cau més d’un 50%.

Els experts asseguren que l’evolució de la filantropia atén múltiples raons. No obstant això, les tendències indiquen que hi ha un retorn a les causes de proximitat relacionades amb la salut, el benestar o l’exclusió. “A diferència de les empreses, les persones no pensen només en termes fiscals sinó emocionals a l’hora de decidir les seves aportacions”, assegura Ricard Valls, consultor i expert en fundraising.

En aquest sentit, Pere Fàbregas, president de la Coordinadora Catalana de Fundacions, creu l’evolució registrada pot créixer “si es milloren les condicions fiscals, tal com ocorre, per exemple, a França on les deduccions, tant a persones com organitzacions, superen en més d’un 50% a les espanyoles”.

Font: www.compromisore.com

Deixa un comentari